يکشنبه ٢٤ آذر ١٣٩٨ - 
1 2
 
صفحه اصلي > مرکز اطلاع رسانی و رسیدگی به شکایات > تغذیه > نکات کاربردی شیردهی 
منو اصلی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 1041
 بازدید امروز : 201
 کل بازدید : 941017
 بازدیدکنندگان آنلاين : 9
 زمان بازدید : 0.34
 

نكات كاربردي در مورد شيردهي


نكات كلي
مواد مغذي زير در شير مادر تحت تاثير رژيم غذايي مادر قرار مي گيرند:
الگوي اسيدهاي چرب، ويتامينA، ويتامينB1 (تيامين)، ويتامينB2 (ريبوفلاوين)، بيوتين (از ويتامين هاي گروهB)، فولات، ويتامينB12 و ويتامينC
مواد مغذي زير در شير مادر تحت تاثير رژيم غذايي مادر قرار نمي گيرند:
پروتئين، لاكتوز، كل چربي و كلسيم
مادر شيرده نبايد خود را تحت رژيم كاهش وزن قرار دهد
در افراد سالم احتمالا ورزش متوسط اثري بر شير مادر ندارد
بعد از زايمان مادران نبايد به سرعت وزن كم كنند بلكه لازم است آن را براي دوران شيردهي حفظ كنند
شير انسان را مي توان در دماي 15 درجه سانتي گراد به مدت 24 ساعت و در دماي 25 درجه سانتي گراد به مدت 4 ساعت ايمن نگه داشت ولي در دماي 38 درجه (دماي اتاق) قابل نگه داري نيست. اگر شير طي 48 ساعت مصرف شود مي توان آن را در يخچال نگه داري كرد ولي براي نگه داري طولاني تر بايد سريعاً فريز شود.
شير مادر اگر منجمد باشد (در صورتي كه در فريزري باشد كه در آن از در يخچال جدا باشد) مي توان آن را به مدت 3 ماه نگه داري كرد. اگر از حالت انجماد خارج شده باشد بايد ظرف 24 ساعت آن را مصرف كرد. براي باز شدن يخ شير لازم است ظرف آن را در آب گرم قرار دهيم. هرگز نبايد از ميكروفر (ميكروويو) براي گرم كردن شير و باز شدن يخ آن استفاده كرد.
زنان شيرده نبايد كوسه ماهي، اره ماهي، شاه ماهي و ماهي تايل مصرف كنند چون اين گونه ماهي ها حاوي مقادير زيادي متيل جيوه هستند كه ممكن است براي تكامل سيستم عصبي نوزاد مضر باشند. ولي اين افراد مي توانند از صدف ماهي، كنسرو ماهي، ماهي هاي كوچك اقيانوس يا ماهي هاي پرورشي استفاده كنند. از مصرف ماهي خام بايد پرهيز شود. مقدار 360 گرم ماهي در هفته توصيه مي شود.
گياهان دارويي و مكمل هاي گياهي نبايد بدون مشورت با پزشك مصرف شوند.
شير مادر به تنهايي مي تواند تا 6 ماه نياز هاي مواد مغذي نوزاد را تامين كند به استثناي ويتامينD و آهن در برخي جوامع
استعمال سيگار توليد شير را كم مي كند
توصيه مي شود از مصرف زياد مواد محرك مانند كافئين (روزانه بيش از 2 فنجان قهوه مصرف نشود)، چاي، كولا و شكلات خودداري شود و غذاهاي نفاخ و پرادويه در صورت لزوم حذف شود
توصيه مي شود مايعات بيشتري مصرف شود
ظرف يك ساعت اول بعد از تولد تغذيه با شير مادر بايد شروع شود
شيردهي بايد بر اساس تقاضاي نوزاد باشد
از بطري و پستانك بايد خودداري شود
• 6 ماه اول شيردهي بايد به طور انحصاري باشد
از 6 ماهگي ساير غذاها (غذاي كمكي) با رعايت اصول آغاز شود
از معايب شير خشك اين است كه آنتي بادي ندارد، آب مورد استفاده ممكن است آلودگي داشته باشد و چنانچه شير خشك خيلي رقيق شود مي تواند باعث سوء تغذيه شود
مزاياي شير مادر
o تكامل ذهني بيشتر و بهتر نوزاد
o كاهش اسهال، عفونتهاي تنفسي، گوش و مجاري ادراري و برخي بيماري هاي گوارشي مزمن در نوزاد
o افزايش سلامت نوزاد دريافت كننده شير مادر در كل عمر: افزايش هوش، كاهش ابتلا به ديابت نوع 2، كرون، لنفوم، آلرژي ها، پرفشاري خون و چاقي و غلظت كمتر كلسترول خون
در موارد زير نبايد نوزاد شير مادر مصرف كند:
o
ابتلاي مادر بهHIV (در صورتي كه دسترسي به شير خشك و آب بهداشتي امكان پذير نباشد مي توان براي 6 ماه اول از شير مادر استفاده كرد)
o در صورت استفاده مادر از الكل و مواد مخدر
o در صورتي كه مادر تحت شيمي درماني باشد
o در صورتي كه مادر تحت پرتودرماني باشد (البته در درمان هاي پزشكي هسته اي احتياج به قطع موقتي شيردهي با شير مادر است)
o در صورتي كه مادر از داروهاي آنتي رتروويروس استفاده كند
o در صورت ابتلاي مادر به سل فعال درمان نشده
o در صورت ابتلاي مادر به ويروسhuman T cell lymphotropic نوع 1 و 2
o در صورت ابتلاي شيرخوار به گالاكتوزمي
مزاياي شيردهي براي مادر
o كاهش وزن بهتر
o كاهش خطر پوكي استخوان
o احتمالا كاهش خطر سرطان سينه و تخمدان
o برگشت سريعتر رحم به اندازه طبيعي
o از لحاظ رواني احساس غرور
مزاياي شيردهي، قابل توجه مادران شاغل
o نوزادان كمتر بيمار مي شوند در نتيجه مادر كمتر مجبور مي شود براي مراقبت از نوزاد خود مرخصي بگيرد
o احساس نزديكي بيشتر مادر به نوزاد حتي در زمان كار
o راحتي بيشتر: عدم نياز به خريد، آماده سازي و گرم كردن شير
o بسياري ازمادران توانسته اند در كنار شيردهي، شير مادر را در شيشه به نوزاد بدهند

منابع
استوارت ت. الف ب پ تغذيه. ترجمه: درستي ا ر، گلزاري م ح و كشاورز س ع. تهران: دنياي تغذيه، 1384.
اسكات استامپ س. تغذيه و مراقبت مبتني بر تشخيص. ترجمه: رحماني خ، شهيدي ن، حسيني س، سهراب گ و آزادبخت ل. تهران: انستيتو تحقيقات تغذيه اي و صنايع غذايي كشور، 1386
http://www.hmhb.org/parent.html
http://www.WHO/features/factfiles/breastfeeding/en/
http://www.CDC.gov/breastfeeding

 

امتیازدهی
پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری

پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری

پایگاه اطلاع رسانی دولت

نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
 
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - خيابان وليعصر- روبرو پارك ساعي-خيابان آبشار-پلاك47-معاونت غذا و دارو
کدپستی : 1434743397
تلفن : 84248 - 021
پست الکترونیک : fdo@sbmu.ac.ir

 

© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.