يکشنبه ٢٤ آذر ١٣٩٨ - 
1 2
 
صفحه اصلي > مرکز اطلاع رسانی و رسیدگی به شکایات > تغذیه > تخم مرغ 
منو اصلی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 1104
 بازدید امروز : 364
 کل بازدید : 941180
 بازدیدکنندگان آنلاين : 9
 زمان بازدید : 0.24
 

تخم‌مرغ و برخي مواد مغذي خاص آن

تخم‌مرغ يك ماده غذايي مغذي براي همه افراد در همه سنين است. اين ماده غذايي منبع خوب ويتامين‌ها و املاح است و مي‌تواند براي همه افراد مواد مغذي فراهم كند. هر تخم‌مرغ حاوي برخي چربي‌هاي غيراشباع مفيد و 6 گرم پروتئين است. تخم‌مرغ منبع عالي كولين و سلنيوم و منبع خوب پروتئين با كيفيت بالا، ويتامين B12‌، فسفر و ريبوفلاوين است. اين مواد مغذي براي كل يك جامعه مهم هستند. مثلاً پروتئين با كيفيت بالاي تخم‌مرغ به رشد و تمركز كودكان كمك مي‌كند. تخم‌مرغ در تأمين انرژي، تشكيل عضله و يا جلوگيري از تحليل بافت عضله و نيز به تأخير انداختن گرسنگي نقش دارد.

برخي مواد مغذي خاص تخم‌مرغ:

ليزوزيم (Lysozyme): از سفيده تخم‌مرغ گرفته مي‌شود. از ليزوزيم در قطره‌هاي چشم و برخي داروهاي سرماخوردگي استفاده مي‌شود. همچنين ليزوزيم به عنوان نگهدارنده در پنير مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

آويدين (Avidin): از سفيده تخم‌مرغ بدست مي‌آيد و در روش‌هاي مختلف آناليز در ستون‌هاي كروماتوگرافيك بكار برده مي‌شود.

لوتئين (Lutein): زرده تخم‌مرغ حاوي لوتئين است. لوتئين مي‌تواند در پيشگيري از تحليل چشم ناشي از افزايش سن و آب مرواريد نقش داشته باشد. گرچه مقدار لوتئين موجود در تخم‌مرغ كم است ولي بر اساس مطالعات جذب و استفاده لوتئين موجود در تخم‌مرغ در بدن بيشتر از منابع غني‌تر آن است.

زي‌گزانتين (Zeaxanthin): زي‌گزانتين تخم‌مرغ به همراه لوتئين مي‌تواند در جلوگيري از كاهش بينايي نقش داشته باشد.

كولين (Choline): مطالعات نشان داده‌اند كه كولين موجود در زرده تخم‌مرغ در تكامل مغز و حافظه نقش دارد.

اسيدسياليك (Sialic Acid): نشان داده شده است كه از برخي عفونت‌هاي معده‌اي جلوگيري مي‌كند.

ليپوزوم‌ها (Liposomes): به عنوان يك مكانيسم كنترل شده انتقال براي داروهاي مختلف مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

ايمونوگلوبولين زرده (IGY): يك آنتي‌بادي است كه در زرده تخم‌مرغ وجود دارد.

پروتئين زرده تخم‌مرغ (Phosvitin): داراي خواص آنتي‌اكسيداني

لسيتين زرده (Yolk Lecithin): داراي مقادير زيادي فسفاتيديل كولين است. لسيتين تخم‌مرغ حاوي 63٪ اسيدهاي چرب غيراشباع از جمله امگا 3 است كه براي بهبود فعاليت چشم نوزادان و بهبود وضعيت اسيدهاي چرب مي‌تواند مفيد باشد.

پروتئين غشاي پوست (Shell Membrane Protein): به صورت تجربي براي تشكيل فيبروبلاستهاي پوست انسان در سوختگيهاي شديد بكار برده مي شود. در برخي محصولات آرايشي بهداشتي نيز كاربرد دارد.

از تخم‌مرغ به عنوان محيط كشت در توليد واكسن‌هاي مختلف استفاده مي‌شود.

نشان داده شده است كه زرده تخم‌مرغ براي پوست مفيد است. در نتيجه زرده تخم‌مرغ در ساخت شامپوها، كرم‌هاي پوست و ساير محصولات آرايشي بهداشتي بكار مي‌رود.

آنتي‌بادي‌هاي تخم‌مرغ مي‌توانند براي درمان ويروس‌هاي مختلف بكار روند.

منابع

http://www.aeb.org/food-manufacturers/egg-nutrition-and-trends/every-body-every-age

http://www.aeb.org/food-manufacturers/egg-nutrition-and-trends/nutrient-composition

http://www.health.harvard.edu/press_releases/egg-nutrition?print=1

 

 

امتیازدهی
پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری

پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری

پایگاه اطلاع رسانی دولت

نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
 
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - خيابان وليعصر- روبرو پارك ساعي-خيابان آبشار-پلاك47-معاونت غذا و دارو
کدپستی : 1434743397
تلفن : 84248 - 021
پست الکترونیک : fdo@sbmu.ac.ir

 

© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.