يکشنبه ٢٤ آذر ١٣٩٨ - 
1 2
 
صفحه اصلي > مرکز اطلاع رسانی و رسیدگی به شکایات > فناوری نوین موادغذایی > پروبیوتیک 
منو اصلی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 1132
 بازدید امروز : 282
 کل بازدید : 941098
 بازدیدکنندگان آنلاين : 11
 زمان بازدید : 0.25
 
پروبيوتيك
واژه پروبيوتيك از واژه يوناني پروبيوس به معناي حيات بخش يا زيست بخش يا زيست يار اقتباس شده است و از نظر مفهوم در مقابل واژه پادزيست به معناي ضدحيات قرار دارد.
تعريف جامع امروزي براي پروبيوتيك ها : ميكروارگانيسم يا ريز زنده هاي( باكتري و مخمر) زنده اي كه با استقرار در بخشهاي مختلف بدن با عمل زيستي خود عمدتا از طريق حفظ و بهبود توازن فلور ميكروبي روده سبب ايجاد خواص سلانت بخش براي ميزبان مي شوند.
در تعاريف گذشته عنوان شده از پروبيوتيك ها فقط بر نقش و عمل سلامت بخش آنها در روده تاكيد شده است حال آنكه اين ريز زنده ها با استقرار در بخش هاي غير روده اي بدن نظير دهان، واژن،دستگاه تنفس و مجراي ادراري نيز ميزبان را از خواص سلامت بخش مربوط برخوردار مي سازند.
گسترش فرآورده هاي پروبيوتيك لبني تا به آنجا بوده است كه معمولاً فرآورده هاي پروبيوتيك را به دو دسته فرآورده هاي پروبيوتيك لبني و غيرلبني تقسيم مي كنند.
دسته نخست مي توان به انواع ماست، پنير،خامه ترش ،دوغ كره ،بستني،پودر شير(شيرخشك)،نوشيدنيهاي با پايه آب پنير،شير شيرين شده ، شير تغليظ شده ،شيرهاي طعم دار و دسرهاي لبني و از دسته دوم به محصولات پروبيوتيك غلات، شيريني پزي ، انواع نوشيدنيها،غداي كودك، فرآورده هاي گوشتي و تنقلات سلامت بخش اشاره داشت.
علاوه بر محصولات غذايي،فرآورده هاي مختلف دارويي پروبيوتيك به صورت قرص يا پوشينه (كپسول) براي درمان بيماريهاي گوناگون نظير عفونتهاي روده اي ،انواع اسهال، عفونت دستگاه تناسلي در خانم ها، يبوست،ناسازگاري لاكتوز وغيره در دسترس است.
در محصولات دارويي ، ريز زنده هاي پروبيوتيك به تعداد فراوان و به صورت خشك شده انجمادي( ليوفليز شده) وجود دارند.
در ميان فرآورده هاي پروبيوتيك از پرطرفدارترين اين محصولات به شمار مي آيند و ماست هاي گوناگون به منظور درمان عفونتهاي روده اي به ويژه اسهال و عفونتهاي روده اي به ويژه اسهال و عفونتهاي باكتريايي و مخمري دستگاه تناسلي توليد شده اند.
در ميان فرآورده هاي غذايي پروبيوتيك در كل، ماستهاي پروبيوتيك از پرطرفدارترين اين محصولات به شمار مي آيند و ماستهاي گوناگون به منظور درمان عفونتهاي روده اي به ويژه اسهال و عفونتهاي باكتريايي و مخمري دستگاه تناسلي توليد شده اند.
انتخاب ريز زنده ها به عنوان پروبيوتيك مستلزم دارا بودن ملاك هايي است كه در زير به مهمترين آنها اشاره مي نماييم:
1.بيماريزا و مسموميت زا نبوده و به گروه تركيبات GRAS داشته باشد.
در اصطلاح گفته مي شود كه پروبيوتيك ها بايد داراي تاريخ مصرف ايمن يا تاريخ طولاني ايمن مي باشد.
 
2.اثرات سودمند آنها در ارتباط با شلامت موجودات زنده بر اساس آزمايشاتي كه در شرايط درون زيست يا برون زيست صورت گرفته است يا از طريق ارزيابي آماري جامعه انساني به اثبات رسيده باشد. بررسي درون زيست جامعه انساني بر ساير جانوران ترجيح دارد.
 
3.ترجيحا از اعضاي فلور طبيعي بدن انسان بوده يا به عبارت ديگر خاستگاه انساني داشته باشند تا از اثرات سودمند آن در مورد انسان اطمينان حاصل شود.
 
4.به شيره معده ، PH و اسيد آن ،نمكها و املاح صفراوي و همچنين آنزيمهاي گوارشي نظير ليزوزيم بزاق تا حد امكان مقاوم باشند.
مقاومت لاكتوباسيلوس ها ي پروبيوتيك و بيفيدوباكتريوم ها به اسيدمعده و صفرا مطلوب است.
 
5.از قابليت چسبندگي مطلوب به سلولهاي اپي تليال برخوردار باشند.اين ويژگي شرط اساسي استقرار پروبيوتيك ها در نواحي مختلف بدن وعامل با اهميت لازم براي رقابت با باكتريهاي مضر است.
 
6.قابليت تكثير سريع و پرگنه سازي بالا از خود نشان دهند. اين ويژگي در رقابت موفقيت آميز پروبيوتيك ها با باكتريهاي مضر روده اهميت تعيين كننده دارد.
 
7.از فعاليت پادياري يا تضاد زيستي بالا در برابر باكتريهاي مضر به ويژه باكتريهاي مضر روده اي برخوردار باشند و به خوبي با آنها به رقابت بپردازند.
 
8.به آنتي بيوتيكها مقاوم باشند.
 
9.از خواص فناوري مطلوب در توليد كشت هاي ميكروبي و نيز فرآورده هاي غذايي و دارويي گوناگون برخوردار باشند. خواص فن آوري ، قابليت زيستي يا بقاي بالا در فرآورده تا لحظه مصرف وابسته به شرايط فرآورده ،رشد كردن سريع در ماده غذايي و عدم ايجاد بدطعمي و بدبافتي در فرآورده نهايي را شامل مي شود.افزون بر موارد ياد شده ارزش اقتصادي يا هزينه بري محصولات توليد شده پروبيوتيك نيز حائز اهميت است.
 
اغلب باكتريهاي پروبيوتيك به دو جنس لاكتوباسيلوس و بيفيدوباكتريوم تعلق دارند.
ميكروارگانيسمهاي پروبيوتيك مي بايست:
1.به راحتي در مقياس صنعتي قابل توليد باشد.
2.در طول توليد و نگهداري غذا زنده بماند.
3.شرايط دستگاه گوارشي ميزبان را تحمل كند.
4.پس از مصرف، اثرات سلامت بخشش بر ميزبان داشته باشد.... دريافت ادامه متن
 

 

امتیازدهی
پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری

پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری

پایگاه اطلاع رسانی دولت

نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
 
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - خيابان وليعصر- روبرو پارك ساعي-خيابان آبشار-پلاك47-معاونت غذا و دارو
کدپستی : 1434743397
تلفن : 84248 - 021
پست الکترونیک : fdo@sbmu.ac.ir

 

© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.