يکشنبه ٢٤ آذر ١٣٩٨ - 
1 2
 
صفحه اصلي > مرکز اطلاع رسانی و رسیدگی به شکایات > تکنولوژی موادغذایی > اصول بهداشت کارخانجات مواد غذایی 
منو اصلی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 4387
 بازدید امروز : 273
 کل بازدید : 941089
 بازدیدکنندگان آنلاين : 9
 زمان بازدید : 0.23
 

 

اصول بهداشت کارخانجات موادغذایی
 
 
 
خصوصيات ساختماني و معيارهاي بهداشتي در طراحي كارخانجات مواد غذايي                                                                                                              دریافت فایل pdf
صنعتی شدن روش‌های تولید و انبوه گردیدن تولید فراورده‌های غذایی، تغییرات زیادی را در وضع تغذیه و بهداشت عمومی مردم به وجود آورده که در جوامع سنتی مردم کمتر با آن‌ها روبرو هستند. در کارخانه‌های بزرگ روزانه مقادیر زیادی غذای آماده مصرف، تولید می‌شود که صرف تغذیه جمعیت کثیری از مردم در شرایط گوناگون می‌گردد، لذا چنان چه اصول فنی و بهداشتی تولید، رعایت نشده باشد مشکلاتی را برای مردم فراهم آورده و صاحبان صنعت را با زبان‌های اقتصادی و مسائل قضایی مواجه می‌کند. از طرفی در یک تجارت آزاد و رقابتی، واحدهای مواد غذایی باید ضمن حفظ کیفیت محصول و پایین نگه داشتن قیمت فراورده نهایی سودآوری نیز به همراه داشته باشند. به همین جهت پیش انتخاب محل احداث کارخانه، طراحی و ساخت بنا، موارد زیادی باید مورد ارزیابی قرار گیرد. بدیهی است این مسائل برای هر یک از واحدهای مواد غذایی بسته به نوع کارخانه متفاوت است اما به طور کلی مواردی که در زیر بیان می‌گردد، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
 
انتخاب محل و موقعيت جغرافيايي
عواملی که در انتخاب یک محل برای احداث یک کارخانه در نظر گرفته می‌شود، بسته به نوع کارخانه و فرایند تولید متفاوت است ولی به طور کلی کارخانه باید در محلی احداث شود که توسط آلاینده‌های محیط زیست از طریق زمین، آب و هوا آلوده نشود. هم چنین از مراکز آلوده کننده مانند کارگاه‌ها و کارخانجات تولید مواد شیمیایی، مرغداری‌ها، دامداری‌ها و مراکز ایجاد کننده گرد و غبار، دود، بوهای زننده و رادیواکتیو دور باشد و در مسیر سیل و زلزله قرار نداشته باشد، علاوه بر آن بایستی در محلی احداث شود که زمین کافی در دسترس باشد تا فضاهای کافی برای سالن‌های تولید، انبارهای مواد اولیه، فراورده‌های نهایی، قرنطینه و غیره وجود داشته تا چنانچه در آینده نیاز به گسترش و توسعه باشد، امکانات آن فراهم گردد.
 
 
دسترسي به مواد اوليه
دسترسی به مواد اولیه بدون آلودگی‌های اولیه و ثانویه، میکروارگانیسم‌های مضر و فلزات سنگین ناشی از فاضلاب‌های صنعتی و زباله‌ها در طراحی کارخانه تاثیر زیادی داشته و در بهبود کیفیت و کم مسائل و مشکلات بهداشتی کارخانه نقش مهمی ایفا می‌نمایند.
مواد اولیه می‌بایست در کوتاه‌ترین زمان ممکن به کارخانه برسند فاصله کارخانه از مواد اولیه و بازار اصلی مصرف از نظر قیمت تمام شده محصول، یکی از مسائل جدی برای هر واحد تولیدی است. از طرفی کاهش بعد مسافت می‌تواند آسیب‌های فیزیکی، فساد میکروبی و آنزیمی طی جابجایی و نگهداری از مواد اولیه را کاهش دهد. به عنوان مثال فاصله یک کارخانه رب گوجه فرنگی از مواد اولیه نبایستی بیش از ۱۵۰ کیلومتر مسافت در نظر گرفته شود، هم چنین فاصله کارخانه مزبور از بازار پخش یا فروش نهایی بیش از ۳۰۰ کیلومتر مجاز نمی‌باشد.
 
دسترسي به منابع آب
وجود آب مناسب و کافی برای تولید و پیش بینی‌های آینده ضرورت دارد. تامین آب سالم، بهداشتی با ترکیب شیمیایی مناسب برای مصارف مختلف کارخانه یکی از رموز موفقیت واحدهای تولید مواد غذایی است. در این خصوص ارزیابی منبع آب میزان ذخیره، کمیت و کیفیت سختی آب، فلزات سنگین، بار میکروبی و وجود میکروب‌هایی که از نظر سلامت و بهداشت اهمیت دارند، بایستی مورد توجه قرار گیرد.
 
پيش بيني هاي لازم در زمينه چگونگي دفع زباله
زباله کارخانجات بر حسب نوع فعالیتی که انجام می‌دهند و بر حسب نوع تولید و مواد زائدی که ایجاد می‌کنند، باید به طور بهداشتی جمع آوری و دفع شوند. علاوه بر مواد زائدی که در نتیجه تولید محصول کارخانه تولید می‌شود، هر کارخانه به علت داشتن کارگر در رستوران خود مقدار زیادی زباله خواهد داشت که قسمت بیشتر آن فساد پذیر و قابل تخمیر بوده و از نظر بهداشتی از اهمیت زیادی برخوردار است. به هر حال زباله تولیدی هر کارخانه اعم از فساد پذیر و یا غیر قابل فساد بایستی در اسرع وقت جمع آوری و به روش بهداشتی دفع شوند. دفع زباله‌ها به روش‌های مختلفی از قبیل سوزاندن در دستگاه زباله سوز تبدیل به کودکمپوست و دفن بهداشتی انجام می‌شود. لذا واحد تولیدی ملزم است ضمن داشتن وسایل حمل متناسب با نوع زباله تولیدی نسبت به دفع بهینه آن اقدام نماید.
زباله‌های کارخانجات مواد غذایی دارای مقادیر زیادی مواد آلی و فساد پذیر برای رشد و تکثیر میکروارگانسم‌ها و حشرات هستند و این موجودات در شرایط مساعد رشد و تکثیر نموده و کانون آلودگی و تعفن ایجاد می‌کنند. از طرفی این میکروارگانیسم‌ها و حشرات آلودگی را با خود به محیط زیست و واحدهای مجار انتقال می‌دهند. بنابراین قبل از احداث کارخانه لازم است حجم تولیدی و کیفیت این مواد مشخص شود تا نسبت به حمل و دفع بهینه آن اقدام اصولی انجام شود...ادامه متن
 

 

پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری

پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری

پایگاه اطلاع رسانی دولت

نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
 
معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - خيابان وليعصر- روبرو پارك ساعي-خيابان آبشار-پلاك47-معاونت غذا و دارو
کدپستی : 1434743397
تلفن : 84248 - 021
پست الکترونیک : fdo@sbmu.ac.ir

 

© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.